Kanoverhalen poldertocht: 86 km in 2 dagen Noordholland

Vrijdagochtend 7.00 u.vertrokken vanaf binnenmeer Uitgeest met proviand, overnachtings-set  en lekker weer, windje 3 Zuidwest. Via Krommenie naar de kano-oversteek  molen De Woudaap rechtdoor en daar de Knollendammer sluissloot in, zigzaggend tussen de rietkragen door de Noorderganssloot helemaal af tot aan Becker, onderwijl een nest-rovende wezel gezien, 'n ringslang, diverse roofvogels en veel jonge eendjes vluchtend in 't riet.

Bij Neck de dijk over de Ganzensloot in langs de woonboten naar het NoordHollands KANAAL tot de kade in Purmerend voor koffie+taart:'brandstof"!

Vandaar de Purmer ringvaart gevolgd tot voorbij Kwadijk  het Zeevangsdijkje over gesleept, de Polder Zeevang doorkruist waarbij het modderscheppen was en je je de kajak letterlijk over de modder moest duwen; zeer vermoeiend! Daarom zoveel mogelijk de grootste slootjes doorgebaggerd tot voor Oosthuizen de ringvaarte Beemsterringvaart in gesleept alwaar een bootje met drinkebroeders mij een koude Hertog Jan aanbood:'het was warm, kon niet weigeren! Of het door het bier kwam, geen idee, maar nu kwam het leukste gedeelte van de tocht; langs Beets, onderlangs Oudendijkerbrug, Avenhorn waar ik rechtsaf ging:'fout'!!

Lokale oeverbewoonster sprak me spontaan aan of ik naar het IJsselmeer wilde; nee, zeker niet, zeg ik! Dan moet u terug hoor,maar misschien eerst even een koffie voor u? Wat aardig! Dus aanleggen en aanschuiven voor koffie en vaarverhalen met hun grote kruiser. Probleem vaak de vaste bruggen met lage doorvaarthoogte. Daar heb ik geen last van, een flinke rioolpijp is al genoeg, haha.

Dus zo mij gewezen zo gegaan, de Ursemmerringvaart op, Ursemmerringvaart voorbij en bij de 3 molens van Rustenburg op de picknickplaats de kano geplaatst, luchtbed en slaapzak erin, tent erover en gegeten en wat gepuzzeld en gelezen.Tot de luiken gingen zakken de kano in gekropen en van vermoeidheid ingeslapen. Helaas luidruchtig gewekt door speedboten die langs scheurden: verboden en hoogst irritant!

Lees meer...

KVT 5-7-2021

Eindelijk!

Het was begin 2020 toen een fanatiek clubje kajakvaarders wekelijks in het aangename water van het zwembad in Heerhugowaard dobberde. Alles onder het toeziend oog van ervaren instruc-teurs/trices van kajakvereniging Kanowaard. Het uiteindelijk doel was het behalen van het brevet Kajak Veiligheid Test* (KVT).

Opeens zag de wereld er anders uit en werd het sociale leven, het verenigingsleven maar vooral ook het examen KVT in slow motion gezet.

Voor mijzelf brak er na een drukke start vooral een spannende tijd aan. Ik ben werkzaam in een sector die goed geraakt is door de Covid crisis  en waar dus ook drastische maatregelen moesten worden genomen. Al met al genoeg redenen om een aantal maanden met een ongezonde zorg en spanning rond te lopen. Eigenlijk net het moment waarop ontspanning, zoals wij die in de kajak vinden, enorm belangrijk is. Helaas was dat erg aan banden gelegd. Ik heb wel een paar solotochtjes gemaakt om de gedachten te verzetten, maar dat was toch anders dan de gezelligheid van in groepsverband op het water vertoeven.

Net toen ik het idee had dat er langzaam weer wat beweging in alles leek te komen werd ik ziek. Net als velen met mij was ook besmet met “het” virus. Ik werd niet een beetje ziek, maar ik werd goed ziek. Ik zal jullie de details besparen en me vooral richten op het vervolg.

Dat vervolg is afgelopen week begonnen! Op woensdag 30 juni konden we de training weer oppakken. Het was even spannend of ik fysiek zo ver hersteld was dat ik volop mee kon doen, maar ik kon toch net op tijd met goed vertrouwen in de kajak stappen om de doorstart te maken met de opleiding KVT.

Lees meer...

KVA-examen 4 juli 2021

Op de heerlijke dag dat ook de tocht naar Noorderhaaks werd gehouden en diverse leden tochtjes deden op het Alkmaardermeer werd ook het KVA-examen van dit jaar afgenomen. Voor deze lichting (Karin, Jaap, Ton, Alex en Peter) waren de omstandigheden heel licht. Geen wind, geen golven. Oke, de KVA-ers van vorig jaar (windkracht 9, iedereen in het riet) hadden een legendarische aflevering.

Maar juist wij werden heel kritisch gevolgd door de voortreffelijke en hardwerkende examinatoren Ria Delis en Karien Blankenburgh.

Met achtjes-draaien achteruit om boeien heen, het zonder spatzeil de kajak helemaal vol water zien te krijgen en dan verder varen, het kampioenschap borstcrawl met kajak en niet te vergeten met een leuk maar stevig theorie-examen.

Jaap had de meeste punten en was eigenlijk gewoon perfect.

Anne-Marie bedankt ook voor de organisatie, Ezra voor de syllabi, waarbij het Binnenvaart politiereglement (BPR) en Rijnvaartpolitiereglement (RPR) nu voor ons geen geheimen meer hebben!

Peter

Verslag van een verrassende tocht in de Zaanstreek, Bart Romijn

13 juni 2021

In de Volkskrant belicht cultuurjournalist Wieteke van Zeil wekelijks in de rubriek "Oog voor detail" een op het eerste gezicht onopvallend fragment van een schilderij of ander kunstwerk. Vaak heb ik na lezing van haar beschouwing een andere kijk op het betreffende kunstwerk. Rijker. Dit overkwam me ook tijdens de door Tiny en René georganiseerde KVU kajaktocht afgelopen zondag door Zaandam en het Oostzanerveld. Dit laatste, een veenweidegebied, kende ik al om dat ik vroeger in die omgeving woonde. Wandelend, fietsend en varend heb ik destijds vele hoekjes gezien. In het Twiske heb ik ooit nog een fles wijn begraven, met het plan om die tijdens een romantische gelegenheid op te duiken. Gelegenheden waren er; die fles heb ik nooit teruggevonden.

Maar dan Zaandam. Ik vond het altijd een onaantrekkelijke plaats. Ondanks een aantal industriële monumenten langs de Zaan en ondanks ook de karakteristieke groene, houten huisjes, door Claude Monet zo mooi in olieverf vastgelegd. Het zijn toch artefacten in een verder voor mij weinig inspirerende omgeving.

Het startpunt van onze tocht, een troosteloze parkeerplaats, Kuilpad in Zaandam, bevestigde dit beeld. Maar ik zat nog niet in mijn kajak of dit beeld werd bijgesteld. Voor mij zag ik een prachtig water omgeven doorwilde struiken en bomen en om de zoveel honderd meter overspannen door ranke, houten loopbruggen. Een ‘Wieteke van Zeil’ moment.

Lees meer...

Een mini expeditie

Bij ontbreken van een buitenlandse kanotocht dit jaar, hebben wij een aantal korte vakanties ingepland. Een daarvan is een kleine expeditie vanaf ons huis in Wormer naar het NTKC-kampeerterrein in Limmen. Omdat er in Coronatijd geen introducees mee mochten nodigden we Jos en Mary uit die ook lid van de NTKC zijn.

Voor ons begon de tocht om 9h in de tuin. Tegen 11.00h kwamen we aan bij de KVU om Jos en Mary op te halen. Die waren rap klaar met inpakken en het avontuur begon.

 

Lees meer...

Reddingsoefeningen

We hadden het al zó vaak gezegd: eigenlijk moeten we ook eens een keer reddingsoefeningen doen bij harde wind en golven. En evenzo vaak hebben we het niet gedaan. Te koud, te nat, geen zin, volgende keer doen we het écht! Smoesjes genoeg.

Tot zaterdag 21 mei, toen gingen we dus echt. Na nog wat uitstelgedrag in de loods voeren we met windkracht 5 in de rug het meer op. Het zag er eerst nog rustig uit, al gingen de surfers behoorlijk hard van links naar rechts en weer terug. Tegen de tijd dat we bij de rietkraag van het Dijkerhemme waren liepen de golven al wat hoger op en waaide het flink. Eerst maar eens een 360 op het achterdek of even rollen om aan het water te wennen. Al snel volgde een hielhaakredding, en nog één en nog één. Het is al snel duidelijk waarom het handig is om met zijn drieën te zijn: een slachtoffer, een redder en een sleper om de andere twee weg te slepen van de rietkraag (of rotsen, branding, etc.). Daarna hebben we ook nog gescooped (een reddingtechniek voor gewonde of bewusteloze slachtoffers), geoefend met de peddelfloat en een re-entry and roll gedaan. Niet alles ging in één keer goed, maar juist daarom was het een leuke en nuttige ochtend.

klik hier om alle foto's te bekijken

Lees meer...