IM MEMORIAM Willem Molengraaff 1930 - 2018 †

Dit voorjaar is Willem, na een relatief kort ziekbed, overleden.

Hij is bekend geworden door het testen van zeekajaks, waarmee hij omstreeks 1990 is begonnen. Dat deed hij op initiatief van Lo van der Rest, de toenmalige redacteur van Kanosport van de NKB.

Willem was een echt natuurmens die in de begindagen van het zeekanoën echt als een pionier de Nederlandse, Deense, Engelse en Noorse kusten heeft bevaren vanaf ca. 1980. Hij heeft destijds moeilijke tochten volbracht met goed inzicht en een flinke dosis doorzettingsvermogen. Willem was een man met lef!

Met zijn aangeboren contacteigenschappen stapte hij overal met een vrolijk praatje op iedereen af om informatie over zee en kust. Vaak kreeg hij zijn informatie van locals. Maar ook met kanobouwers en met een kano-goeroe als Derek Hutchinson stond hij op goede voet.

Lees meer...

Persbericht "waterplanten"

Uitgeest, 30 juli 2018

Persbericht

WATERPLANTEN IN HET ALKMAARDER- EN UITGEESTERMEER

In het Alkmaarder- en Uitgeestermeer worden de komende weken waterplanten gemaaid. Dit is nodig om het meer goed bevaarbaar te houden.

Locatie
Nadat de waterplanten de afgelopen maanden minder snel groeiden dan verwacht, heeft het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer de afgelopen week meerdere meldingen ontvangen van watersporters die last hebben van de waterplanten. In de intensief gebruikte delen van het meer worden de waterplanten verwijderd. In de andere delen van het meer wordt de natuur met rust gelaten.

Recreatiebetonning
Watersporters wordt aangeraden om binnen de recreatiebetonning te blijven. De groen-witte en rood-witte boeien zijn aangelegd door het recreatieschap om aan te geven waar veilig kan worden gevaren.

Verwerking
De gemaaide waterplanten worden te drogen gelegd op de Saskerleidam en vervolgens vermengd met de ondergrond, waarbij de gehele dam opnieuw wordt ingezaaid met gras. Er is voor deze milieuvriendelijke oplossing gekozen in overleg met de provincie Noord-Holland en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

De "bloedmaan"; een zeldzame eclips

Info: https://www.rtlnieuws.nl/opmerkelijk/maan-komt-als-bloedrode-bol-aan-de-hemel

Eén van onze leden heeft voorgesteld om een kanotochtje aan deze mooie eclips (maansverduistering) te koppelen.

Dat is natuurlijk een goed idee.

De eclips begint op vrijdagavond 27 juli 2018 om 21.30h bereikt het hoogte punt op ca. 22.00h

Voor degenen die de maan vanaf het Alkmaardermeer gaan bewonderen stellen we het volgende voor:

  • 21.00h verzamelen op de loods
  • 21.30h vertrek voor een rondje Starteiland
  • 22.00h ben je dan ongeveer bij het starteiland om van het hoogtepunt te genieten
  • Daarna onder toeziend oog van de maan weer terug naar de loods.
  • We hebben geen tochtleider benoemd omdat elk lid inmiddels een rondje starteiland kan dromen. Maar het is wel zo leuk om als groep te gaan.

Denk er wel aan om verlichting voor de kano mee te nemen: wettelijk gezien moet je een rondschijnend toplicht voeren op de je kano. Als je dat niet hebt kan je ook een goede zaklantaarn meenemen om jezelf zichtbaar te maken in het geval en een boot aankomt.

Veel plezier.

Een wedstrijdvaarder op de club?!


(Ik ben baan 4)

Jaja, Kano-Vereniging Uitgeest; dat klopt! Ik, Luna van der Velden, van kanovereniging de Geuzen (uit Zaandam) kom voor drie weekjes (23 Juli - 12 Augustus) bij jullie trainen!

Lees meer...

De KVU 16: Nieuwe aanwinst voor de KVU

Vorig jaar heeft de KVU twee verenigingskano's verkocht. Dat waren kano's die het bestuur niet geschikt vond als clubkano: er was een kano zonder waterdichte compartimenten en de andere kano had een kwetsbaar roer.

Zoals in de ALV besproken, was het de bedoeling om met de opbrengst een nieuwe, gehoorzame clubkano te kopen die ook geschikt zou moeten zijn voor kleinere mensen.

Marktplaats is lang in de gaten gehouden en pas kort geleden vonden we een Avocet; dit is hetzelfde type als het Rabootje.
Deze is aangeschaft en gedoopt als KVU 16. Ze ligt in het rek boven het Rabootje.

Fake news

Het overkomt zelfs de beste ,  ook al heeft je kajak een speciale naam .

PvdG

De KVU en de ZWEMVIERDAAGSE

klik op de foto voor meer foto's
Wat heeft onze KVU te maken met de zwemvierdaagse?
Eerst een kleine uitleg: zwembad de Zien in Uitgeest zou al jaren geleden zijn verdwenen als niet een grote groep vrijwilligers de schouders had gezet onder het open houden van deze voor het dorp en omstreken zo belangrijke voorziening. Wie wel eens gekeken heeft bij het zwembad kan  niet anders dan concluderen dat er een onwaarschijnlijke hoeveelheid werk is verzet, met tot resultaat dat er zelfs met winst gedraaid wordt en dat alles er nu piekfijn uitziet.
Toen de KVU werd gevraagd om een bijdrage te leveren aan de jaarlijkse zwemvierdaagse, besloot het bestuur dan ook om op de laatste avond, donderdag 22 juni, aanwezig te zijn met zes kajaks. Geïnteresseerde bezoekers zouden dan geheel vrijblijvend kunnen ervaren hoe het is om in een kajak te zitten. Daarbij hebben we vooral rekening gehouden met de kinderen, dus jeugdbootjes en kleine kajaks meegenomen.  Wij hadden het hele pierenbadje tot onze beschikking, van 18.00 tot 20.00.
MAAR, die middag om 16.00 uur kwam er een onweer voorbij! Alle zwemmers werden uit het water geroepen en kregen de instructie om in de kantine te komen schuilen. Niemand mocht in het bad blijven. Veel bezoekers gingen daarop naar huis en er kwamen weinig nieuwe bezoekers. De temperatuur was inmiddels flink gedaald!  Het was dan ook bijzonder rustig toen de vrijwilligers van de KVU arriveerden en de bootjes in het water legden.
Toch kregen we het nog druk! De aanwezige kinderen hadden heel veel belangstelling voor onze kajaks. Velen kwamen meerdere keren om in verschillende boten te kunnen varen. Er waren grote niveauverschillen: de één wist amper hoe een peddel vast te houden; de ander spoot meteen weg en navigeerde vol zelfvertrouwen kris kras door het bad. En hoe koud sommige kinderen het ook hadden, bibberend en met blauwe lippen stonden ze in de rij om te mogen peddelen. We hebben er af en toe een naar de warme douche gestuurd om een beetje op temperatuur te komen.
Toen we om acht uur de bootjes weer gingen opruimen en naar de loods terugbrengen, hadden we een voldaan gevoel: we hebben veel kinderen een leuke ervaring bezorgd, een mooi initiatief gesteund en onze club weer eens op de kaart gezet. Heel erg bedankt, Rob, Ton, Justus, Robert en Annet voor jullie inzet.
Henk.